A Lélek-érettség szintjei:

Az Öreg Lélek

Öreg Lélekként már alaposan kiismerted az érzelmi kapcsolatokat, és most figyelmedet a spirituális fejlődésre összpontosíthatod. Fokozatosan eltávolodsz az előző ciklus érzelmi intenzitásától, sőt, a Fizikai síktól is. A létezés kérdéseit intellektuálisabb nézőpontból közelíted meg, képessé válsz felfogni az univerzum egészét és benne saját helyedet. Valamennyi feladatodat és Karmádat teljesíted, mielőtt az Asztrál-sík felé fordulhatsz.

E ciklus elején feldereng, hogy már nem illeszkedsz bele a társadalom fő vonulataiba, kissé befeléfordulóvá válsz. Miután ezt elfogadtad, meghatározhatod, miképp jelenj meg a világ előtt. Rájössz, hogyan fejezd ki magad belső céloddal összhangban – mind a magánéletedben, mind a hivatásodban.

Mivel minden Lélek egyedi, mindegyik a maga módján akar hozzájárulni a világegyetem teljességéhez, nem sok szerepmodell létezik egy Öreg Lélek számára a Fiatal Lel- kek társadalmában. Sajnálatos módon, hajlamosak alábe- csülni és értéktelennek érezni magukat. Különféle szellemi irányzatokat tanulmányoznak, és végül önálló spirituális világnézetet alakítanak ki.

Öreg-Lélek részed képes felülemelkedni az élet mindennapi eseményein, és segít ráébredni jelen létezésed céljára. Nem „ragad bele” az emberi létezés nehézségeibe és tragédiáiba, hanem képes objektívebben és nagyobb humorérzékkel látni önmagát. Kifejleszt egyfajta filozofikus külön- állást, humorérzéket, miközben valami nála hatalmasabb, rajta túlmutató létezésében hisz. Megtanulnak úszni az élet áramlatával, nem dacolnak és nem küzdenek ellene.

Öreg-Lélek aspektusod az a részed, amely vállalta, hogy tanít és segít másokat a spirituális fejlődés általuk választott útját járni. A legtöbb Öreg-Lélek azáltal mutat utat, hogy példaképként áll a többiek előtt. Az oktatás mellett ma- gukra vettek még egy feladatot, mégpedig a fizikai síkon történő létezés befejezését lényük valamennyi különböző aspektusának integrálásával, a Csecsemőtől az Öreg szin- tig.

Az utolsó feladatuk az önmaguk és a mások iránt érzett feltétel nélküli szeretet elsajátítása. Ez a legnehezebb küldetés, mert önmaguknak kell megbocsátani, és emellett annyira kell tudniuk szeretni a többi embert, hogy képesek legyenek hagyni őket a saját útjukon járni. Mikor az emberi lét minden aspektusát elfogadták, az Öreg-Lelkek alkalmassá válhatnak a létezés felsőbb síkjára történő átlépésre.