AZ INSPIRÁCIÓS SZEREPEK

A Szolgálattevő

A Szolgálattevő szolgálaton keresztül inspirál. Gondoskodik, másokat szolgál, még akkor is, ha ennek nincs is tudatában. Egy Szolgálattevő jelenléte különleges ajándéknak tűnhet, mivel odafigyel a környezetében élők szükségleteire, és lelkesítő a társasága. Olyan ember ő, akikről a szerelmes dalokat és a verseket írták. A Szolgálattevő Lélek-szinten tudja, hogy a spirituális előrehaladás leggyorsabb útja mások szolgálata. Ők teszik ki a népesség nagy részét: a világ lakóinak 30%-át, bár ez az arány területenként változó.

A Szolgálattevő nagyon hasonlít a Királyra, mivel mindkettő irányít. Például, ha egy Szolgálattevő célja a „Dominancia”, működési módja az „Erő/Hatalom”, akkor könnyen összekeverhető a Királlyal. A különbség az, hogy a Szolgálattevők nem feltétlenül nyilvánvaló módon vezetnek. Hajlamosak mindent maguk intézni, mivel úgy vélik, kizárólag ők tudják megfelelően elvégezni a feladatokat. Ha kicsúszik kezükből az irányítás, frusztráltak, idegesek, feszengenek és a szituáció csapdájában érzik magukat.

A másokról történő folyamatos gondoskodás miatt meglehetősen kevés időt fordítanak magukra. A többi ember spirituális fejlődését szem előtt tartó Papokkal összevetve a Szolgálattevők felelősnek érzik magukat környezetük mind a spirituális, mind a testi szükségleteinek kielégítéséért. Mivel Ordinálisak, életeik többségében inkább egyénileg foglalkoznak embertársaikkal. Szeretetre és a kedvességre inspirálnak intim kapcsolataikban és családjukban.

Általában olyan munkát végeznek, ahol közvetlen módon törődhetnek másokkal, például  gyógyítással, ételfelszolgálással, számítógép programozással, könyveléssel, politikával, szociális tevékenységgel foglalkoznak, és a szerelők is közülük kerülnek ki.

Pozitív pólus:

Melegszívű. Kedves. Szeretetteljes. Figyelmes. Kompetens. Tehetséges. Gyakorlatias. Inspiráló. Megbízható. Barátságos. Elkötelezett. Szolgál. Gondoz. Ápol.

Negatív pólus:

Frusztrált. Szolgalelkű. Áldozat. Mártír. Zárkózott. Túl sokat vállal. Önmagával nem törődik. Mindent maga végez. Manipulál. Uralkodik.

A TUDÓS

A NEUTRÁLIS SZEREP

A kíváncsi természetű Tudósokat a tudás megszerzése és feldolgozása motiválja. Lélek-szinten ők a történetírók; feljegyeznek mindent, ami az univerzumban történik, hogy semmi ne menjen feledésbe. Mivel a „Tudós” Neutrális Sze- rep, ők azok a facilitátorok, akiken keresztül a többi Szerep kapcsolódni tud, hiszen bárki másnál jobban megértenek mindenkit. Egy Tudós jelenlétében minden simábban megy, ugyanis stabilitást sugároz, ami lehetővé teszi, hogy a többi szerep is teljesítse feladatát. Az embereknek, ha valamilyen információra vagy objektív véleményre van szükségük, a Tudósokat keresik fel. Az ismeretek széles tárházát halmozzák fel magukban.

Életeik nagy részében inkább Ordinálisak, mint Egzaltáltak annak érdekében, hogy csendesek és tartózkodóak tudjanak maradni, és így gyűjtsék ismereteiket. Egzaltált életeikben óriási tudásuknak köszönhetően elképesztő erővel és hatalommal rendelkezhetnek.

Az összes Szerep közül ők bírnak a legkiemelkedőbb állóképességgel, még a legszélsőségesebb klímát is elviselik, mindemellett olykor-olykor felmerülhetnek fizikai rendellenességek. Kinesztetikusan szívnak magukba új tapasztalatokat, méghozzá oly mértékben, hogy egy erős élmény hatása akár hat hónappal később nyilvánul csak meg testükben.

Mivel a Tudósok ezeket a fizikai tüneteket a többi Szerepnél nagyobb mértékben cipelik életről életre, számukra hasznos lehet az előző életekbe történő regresszió.

Számos hobbijuk és érdeklődési körük több Központhoz kapcsolódik. A Cselekvés-Központtal élt életeket leszámítva, általában erős intellektuális képességükkel tűnnek ki. A világ népességének körülbelül 15%-át alkotják.

Pozitív pólus:

Szorgalmas. Alapos. Szerény. Módszeres. Gondos. Kíváncsi. Becsületes. Szavahihető. A teljes képet látja. Összefüggéseiben szemléli a dolgokat. Veleszületett tudással rendelkezik.

Negatív pólus:

Hipotéziseket állít fel. Túlságosan elméleti. Zavaros. Túl intellektuális. Passzív. Remete. Nagyképűsködő. Fárasztó. Basáskodó. Lassú.

AKADÁLYOK

Önszabotázs

„Félek, hogy értéktelen vagyok.”

Az Önszabotázst, mint Akadályt oly módon alkalmazod, hogy érdemtelenek érzed magad az életre, és mindarra, amire vágysz. Önpusztító és öngyilkos hajlamok keríthetnek hatalmukba, amelyek megnyilvánulhat úgy, hogy ténylegesen véget vetsz életednek, vagy önpusztító szokások rabjává válsz: alkoholizmus, drogfogyasztás, betegségek, súlyos depresszió, öngyilkos gondolatok, bulimia, megélhetési nehézségek.

A hátterében meghúzódó hiedelem szerint nem érdemled meg az életet, vagy az olyan nehézzé válik, hogy nem érdemes folytatni. Egyszer-egyszer mindenki használja ezt a Jellegzetességet, de aki Akadályként választotta, ténylegesen, szó szerint pusztítja önmagát. Vagy gyorsan (például élet- veszélyes helyzeteket vállal fel), vagy lassan (valamilyen „szer” túlzott fogyasztásával).

Pozitív pólusban az illető akár életét is adhatja  valamilyen ügyért – például öngyilkos küldetésben háború idején. Úgy egyensúlyozhatod ki ezt az  Akadályt, ha átcsúszol a Kapzsiság pozitív pólusába, és gyakrabban megengeded magadnak, hogy azzal foglalkozz, amit szeretsz.

Pozitív pólus:

Feláldozza önmagát. Meghal, hogy másokat megmentsen. Karmikus törlesztés céljából is alkalmazható.  

Negatív pólus:

Öngyilkos viselkedés. Önpusztító szokások és hiedelmek. Az önbecsülés teljes hiánya. Csüggedés. Úgy érzi, nem hasznos se saját maga, se mások számára.

TÜRELMETLENSÉG ÉS MÁRTÍROMSÁG

A CSELEKVŐ AKADÁLYOK

Türelmetlenség

„Félek, hogy lemaradok valami fontosról.”

A Türelmetlenséget Akadályként választó személyt az idő uralja. Nehéz a jelenben maradnia, mivel mindig az jár a fejében, hogy mi a következő lépés, amit meg kell tennie. Állandóan úgy érzi, le fog maradni valamiről. Folyamatos sürgetést érez. Már a következő feladat, kihívás megoldásán töri a fejét, ahelyett, hogy azzal foglalkozna, ami éppen most történik. Az idő korlátja nyomasztja. Pozitív pólusban merésznek tűnik, hajlandó előre törni, és új dolgokat kipróbálni. Negatív pólusban azonban türelmetlen, nem toleráns se másokkal, se élethelyzeteivel, sőt, önmagával sem. Az allergia gyakran a türelmetlenség felhalmozódásának tünete.

Pozitív pólus:
Merész. Bátor. Előre tör. Hajlandó élni a lehetőségekkel.

Negatív pólus:
Nem toleráns. Siet. Kényszeresen viselkedik. Nincs a jelenben. A jövő miatt aggódik. Bizonyos helyzeteket, másokat, önmagát elfogadhatatlannak talál/ja.