“Mihály tanításai” egy különleges információ-gyűjtemény, amely egyszerre elgondolkodtaó és szórakoztató képet nyújt a lélek pszichológiájáról. A “Mihály” név csupán a személyiség felépítésének megértését szolgáló rendszer elnevezésére szolgál, nincs különösebb jelentősége. 
Mihály könyve nem hétköznapi szempontok  alkalmazásával mutatja be  spirituális fejlődésedet az első inkarnációtól az utolsóig. Támogat abban, hogy jobban megismerd magad és türelmesebbé, egyttérzőbbé válj úgy másokkal, mint önmagaddal. Feltárulhat előtted, hol tartasz éppen az újraszületések körében, milyen leckékkel találkozol és mi vár rád a későbbiekben. Ami a leglényegesebb: Segít megértened, melyek azok az egyedülálló tulajdonságaid, amelyekkel kizárólag te gazdagítod a világot, és arról is képet ad, miért működik úgy a társadalom és benne az ember, ahogy.
Ne hidd el, amit olvasol, kérdőjelezz meg mindent. A tanítások se nem “dogmák”, se nem  “tanok”, nem is szabad őket szó szerint venni. Sőt, hinni sem szükséges bennük, attól még lehetnek igazak.  A könyv arra buzdít, hogy vizsgáld meg, mennyire érzed valósnak az ismeretetett állításokat. Tartsd meg, ami tetszik, a többit pedig hagyd figyelmen kívül. És ha elsajátítottad, amit hasznosnak találtál, engedd el azt is – mondja Mihály.
 
E tanítások ismeretében könnyebben eldöntheted, hogy erősségeidet, tehetségedet, adottságaidat felhasználva éled-e az életed. Ha ráébredsz, mely tulajdonságaid szunnyadnak, egyszerűen váltotathatsz rajta. Igazi lényedet akkor éled, amikor személyiséged pozitív aspektusai irányítanak. Belső éned így fejlődik és fejezi ki önmagát leginkább. Ha jellegzetességeid negatív pólusa ural, egy hamis személyiséget társz a világ elé, amivel becsapod a körülötted lévőket (és magadat is), sőt, nem hoz mást, mint küzdelmeket és akadályokat a célod eléréshez vezető úton.
Ahhoz, hogy másokat el tudj fogadni olyannak, amilyenek, először önmagadat szükséges elfogadnod olyannak, amilyen vagy. Ehhez viszont jól jön, ha minél részletesebben, minél több megvilágításból tudod, milyen is vagy. Bizonyára ismered azt az univerzális törvényt, miszerint csak olyan mértékben szerethetsz másokat, amennyire magadat szereted. Önmagad szeretetének megtanulását, elmélyítését is elősegítheted e könyvvel. Amint olvasod,  egyre jobban megérted felépítésedet és azokat a kihívásokat, akadályokat, amelyekkel találkozol.  
A végén megértőbbé, együttérzőbbé, barátságosabbá válhatsz önmagaddal. Megtalálhatod azt a belső egyensúlyt, ami lehetővé teszi, hogy minél nagyobb mértékben élj lehetőségeiddel, tehetségeddel, adottságaiddal. Boldogságod záloga, ha elhivatottságod útján haladsz. 
 
Mihály tanításainak egyes elemei számos modern filozófiai és pszichológiai iskola elméletei között megtalálhatók – írja Stepherd Hoodwin. Hasonlóságokat fedezhetsz fel például Maslow, Jung, Erickson, Freud felfedezéseivel (különösen az archetípusok vonatkozásában). Mindemellett a könyvben ismertetett nézetek jó része összhangban áll a keleti, elsősorban a szufi tanításokkal.